Що відбувається після переїдання?

Поділитись:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Святкова гастрономічна шаленність (простіше кажучи, обжерливість) ‒ це може трапитися з кожним. Що ж, випий валер’янки і приготуйся наперед дізнатися, як відреагує твій організм на три тисячі кілокалорій, що раптово звалилися на нього внаслідок переїдання.

Переїдання

В першу мить

Як тільки ти зажував щось дуже смачне, прості вуглеводи з цього чогось починають розпадатися і всмоктуватися прямо в ротовій порожнині, завдяки роботі травних ферментів, що містяться в слині. Смакові рецептори язика відразу строчать мозку жадібні побажання: «Ще, будь ласка, ЩЕ!»

Протягом 5 хвилин

Шлунок судорожно намагається розділяти частування, що надходять, на частини для відправки в тонку кишку, яка постачає жири, білки і вуглеводи з їжі в кров.

Протягом 15 хвилин

Шлунок і тонка кишка вже перевантажені, внаслідок переїдання, і, закликавши на допомогу пептидний гормон YY, подають мозку відчайдушні сигнали з проханням зупинити це свавілля. Але якщо ти встиг проковтнути все, що було на тарілці, а потім ще й добавку, сіра речовина вже нічим не може допомогти.

Протягом години

Після (так-так, абсолютно необхідного) десерту інсулін підскакує до небес, щоб хоч якось спробувати знизити кількість цукру у твоїй крові (якщо кров там ще помітна).

Ти налягав не так на солодке, як на солоненьке? Значить, через 30 хвилин твої кровоносні судини трохи напружаться. Якщо постійно їсти багато солоної їжі, вони стануть тугими і крихкими, підвищуючи тиск і ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Через 60 хвилин

Хилить на сон? Ні, це не через запаморочливосмачну індичку, в якій дійсно міститься корисна амінокислота триптофан, яка допомагає заспокоїтися і заснути. Це твій перевантажений живіт каже всьому іншому тілу: «Стояти! Я повинен це переварити», – і бере на себе всю енергію.

А ще роздутий шлунок починає гнобити сусідні органи, викликаючи у тебе запаморочення, нудоту і навіть больові відчуття.

Протягом другої години

Після переїдання печінка потрудилася не на життя, а на смерть, розкладаючи їжу на поживні речовини для всіх органів. Якщо ти регулярно займаєшся спортом (і особливо якщо провів чергове тренування перед тим, як сісти за стіл), поглинені калорії мають шанс перетворитися на запаси глікогену (палива для м’язів), щоб згоріти у звичайній життєдіяльності.

Але якщо з фітнесом ти не дружиш, а тепер взяв і перевищив звичну для тіла норму кілокалорій удвічі-втричі, вся зайва енергія буде законсервована в жирових депозитах на стегнах, талії та сідницях. Це свято тепер завжди з тобою.

Через дві години

«Уф! ..» – Шлунок з полегшенням зітхає, звільнившись від залишків бенкету, а напружені кровоносні судини нарешті розслабляються і оговтуються.

Ось так наш організм реагує на переїдання. Відкривайте цю статтю кожен раз перед святковим бенкетом 🙂

биохимические реагенты

Богдан Яловський

студент медичного факультету №1 at Вінницький національний медичний університет ім. М.І.Пирогова
Автор та засновник цього блогу. Незважаючи на всі складнощі, мені подобається вивчати медицину, здобувати нові знання. З кожним роком я все блище наближаюсь до гордого звання Лікаря України!
Поділитись:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone