Правильне чи здорове харчування? Що обираєш ти?

Поділитись:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Здорове харчування

Єдиний спосіб зберегти здоров’я – їсти те, що не любиш, пити те, що не подобається, і робити те, чого не хочеться робити. Марк Твен

З телеекранів до нас доносяться ідеали справжнього громадянина світу: позитив, молодість, краса, відмінна фізична форма, стрункість. Останнє невідривно пов’язане із нашим щоденним раціоном. Кожен знає, що постійно вживати фаст-фуд, солодощі та солодкі напої, різноманітні хлібні вироби, не кажучи вже про алкоголь, шкідливо для здоров’я. Але на даному етапі розвитку своєї думки, я, любий читачу, хочу звернути твою увагу на іншу річ: відмінність понять «роздільне харчування» і «здорове харчування».  Не путайте. Я поясню чому.

Словами «правильний» і «неправильний», «хороший» і «поганий», ми, люди, завжди виражаємо своє моральне ставлення до предмета, який описуємо. Тобто, для людини, яка не їсть м’яса, вегетаріанство – це правильний спосіб харчування. У той час як для м’ясоїда, невживання є неправильним. Тому, коли ведеться мова про харчування, що корисне для організму, потрібно використовувати слово «здорове», отже, таке, що надає здоров’я, підтримує його, покращує.

Що ж необхідно нашому організму для підтримання нормального функціонування щодня? Як це важливо? На дані питання я відповім пізніше. Для початку, я хочу наголосити, що все це дуже індивідуально. Якщо ви всерйоз задумуєтесь вести здоровий образ життя, який неможливий без підходящого раціону, вам необхідно врахувати:

  1. Ваш вік;
  2. Вашу стать;
  3. Стан організму (наявність хронічних захворювань, інших недомагань, особливі реакції на деякі продукти харчування, в тому числі алергії);
  4. Рівень фізичної підготовки, заняття певним видом спорту чи взагалі відсутність фізичних навантажень;
  5. Стиль, образ життя;
  6. Пору року;
  7. Смак/несмак, вибірковість у їжі.

Чому всі дані пункти важливі? Важливі, дуже, не сумнівайтесь, а все тому що в таблицях наводяться числа для здорових фізично активних середньостатистичних людей. Якщо ви під даний опис підходите, то все наведене нижче для вас. В іншому разі, потрібно добряче подумати, як підлаштувати свій раціон конкретно під ваш організм.

Наведу приклад на собі. Я маю сидячу роботу за комп’ютером по 8 годин на день, хронічну хворобу нирок і не навантажую своє тіло фізичними вправами. Зрозуміло, що з мого щоденного раціону потрібно виключити або звести до мінімуму:

  1. Сіль;
  2. Фаст-фуд;
  3. Солодощі та солодкі напої;
  4. Хлібні та макаронні вироби.

У той же час включити:

  1. Овочі, приготовані на пару;
  2. Фрукти;
  3. Молочні продукти;
  4. Низькокалорійні каші;
  5. Бобові.

Обов’язково до вживання:

  1. Морква та чорниця;
  2. Вода (не менше 2 літрів на добу).

Додаю таблиці здорового харчування.

Повертаючись до питання: «Що необхідно нашому організму для підтримання нормального функціонування щодня?», можна відповісти: «Все, що розказують нам в рекламі день у день». Якщо конкретніше, то: вітаміни, мінерали, мікро-, макроелемнти, вуглеводи, білки і жири. Тому, шановні дівчата, безвуглеводні та білкові дієти шкідливі. Повторюсь, нашому організму необхідно ВСЕ!!!

Якщо мені не вірите, то зайдіть на сайт Верховної Ради України, та пошукайте Наказ Міністерства охорони здоров’я України № 272 від 18.11. 1999 року. У ньому конкретно розписано, що і скільки необхідно вживати в їжу.

Але є ще один дуже тонкий момент у розрахунку свого раціону. Засвоєння всіх корисних та не дуже речовин. Ми можемо знайти, наприклад, що в гречці знаходяться білки – до 16%; вуглеводи – до 30% і жири – до 3%; мінеральні речовини (залізо, кальцій, фосфор, мідь, цинк, бор, йод, нікель, кобальт); клітковина; яблучна, лимонна, щавлева кислоти, вітаміни групи В, РР і Р, то не факт, що абсолютно все з даного списку засвоїться вашим організмом.

Тому, порада особисто від мене: тіло ніколи не бреше, тому прислухайтесь до нього, воно точно знає, що йому необхідно.

З повагою, Яна Кириченко.

Поділитись:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone